Thursday, 24 November 2011

TENTANG JANGGUT LELAKI

Sedikit perkongsian...

Kajian mendapati janggut lelaki mempunyai hormon testosteron yg amat diperlukan bagi kesuburan wanita.Ia mampu menstabilkan kitaran haid selain menggalakkan pertumbuhan telur wanita
( the amazing fact of human body ) 

--> lelaki 'alim' yang berjanggut lazimnya ada ramai anak  =)


Menyimpan janggut adalah merupakan salah satu dari sunnah Rasulullah s.a.w. Orang lelaki amat digalakkan untukmengamalkannya.   Rasulullah s.a.w menyuruh ummat baginda supaya tidak menyerupai kaum Yahudi. Orang-orang yahudi menyimpan misai dan mencukur janggut lalu Rasulullah menyuruh ummatnya supaya menyimpan janggut dan mencukur misai. 
Baca lagi disini.tentang janggut


Antara faedah yang didapati dengan menyimpan janggut ialah:

* Mendapat pahala, ini kerana menyimpan janggut merupakan sunnah Rasulullah s.a.w.


* Janggut adalah merupakan perhiasan bagi kaum lelaki, oleh itu kaum lelaki sepatutnya menghargai kelebihan yang dikurniakan oleh Allah s.w.t kepada mereka.

* Mengikut kajian sentuhan janggut suami ke badan isteri dapat memperbetulkan sistem haid isterinya.

* Sentuhan janggut suami juga dapat menambahkan kesuburan isterinya.

* Menyimpan janggut juga dapat menyelamatkan seseorang daripada satu penyakit yang berbahaya iaitu AIDS , kerana AIDS boleh merebak melalui perkongsian pisau cukur.

* Menyimpan janggut juga dapat menjimatkan belanja harian seseorang ini kerana orang yang mencukur janggut terpaksa menghabiskan lebih kurang RM 3.90 seminggu untuk membeli pisau cukur.


~Selamat Beramal ...No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...